Reforma piscina de Santa Perpètua de Mogoda

About This Project

La piscina coberta municipal es troba envoltada de jardí. Les seves grans obertures i la seva coberta retràctil permeten convertir-la en piscina d’estiu i gaudir de la gespa i l’ombra dels arbres que l’envolten.

La piscina coberta de Santa Perpètua de Mogoda es un edifici aïllat al mig del solàrium. Es tracta d’una nau de 33×19 metres que queda coberta amb una estructura d’arcs i panells translúcids.  Es tracta d’una coberta retràctil que permet descobrir 2/3 parts de la superfície,  convertint-la en piscina d’estiu. A l’interior disposa d’una làmina d’aigua de 25×12,5m amb 6 carrers de natació i una profunditat que va de 1,10 a 1,70 m.

El projecte va consistir en la millora de totes les patologies detectades amb l’objectiu d’obtenir una Piscina Sana amb menor despesa i una millor qualitat ambiental i funcional. Per a això es va deixar enrere el concepte de caixa de vidre i es va concebre un edifici amb parets de maó en les quatre cantonades i un fris de fusta reduint un 50% la superfície de vidre. Amb aquest gest es van aconseguir dos grans vidrieres a est/oest coincidents amb la zona de la piscina i amb la part mòbil de la coberta obtenint una gran relació visual i funcional interior/exterior. En els extrems nord /sud les parets de maó formen dos absis més tancats i protegits. Es van aprofitar les parets de maó de les quatre cantonades per situar les reixes de retorn de l’aire mitjançant una gran gelosia de fusta. La jerarquització dels espais i l’ús de materials càlids van representar una millora molt notable en la qualitat ambiental interior. Finalment en tot el perímetre es va construir un calaix de fusta per permetre i amagar el pas de les instal•lacions, situar les reixes d’impulsió d’aire als vidres i disminuir l’altura de les finestres.

Per a la reforma de la piscina es va utilitzar el vas existent com encofrat perdut i es van reduir les profunditats per arribar a un nivell d’optimització de l’usuari i un volum menor amb el consegüent menor cost d’explotació. El nou vas es va construir amb la tècnica del formigó projectat “gunite” amb això es va aconseguir la continuïtat entre les parets del vas i la canal desbordant també de “gunite”. Es va optar pel canvi d’imatge de la Piscina antiga revestint interior de material ceràmica extrusionada de mesures 49,4 x 24,4 ctms.

La reforma consta de la reducció del volum d’aigua del vas i la millora de l’aïllament tèrmic de la seva envoltant, tant en coberta com en tancaments opacs i obertures. També de la substitució del sistema de desinfecció de l’aigua per el sistema d’electròlisi salina amb control automàtic.

La rehabilitació ha fet de la piscina un equipament molt més sostenible i els usuaris han guanyat en confort i benestar.
DADES GENERALS

Ubicació: Santa Perpètua de Mogoda
Data: 2015
Autors: Roser Ollé, Jordi Carreras
Constructora: Cots i Claret

CATEGORIA

Reforma
Equipament esportiu

COL·LABORADORS

Estructura: Eskubi-Turró Arquitectes
Instal·lacions: Quadrifoli
Director d’execució: Elias Sanz
Fotografies: Guifré de Peray

Altres projectes

Category
Equipaments culturals i esportius, Rehabilitació