Casa de Cultura Blanca d’Anjou

About This Project

La Casa de Cultura Blanca d’Anjou es va pensar des d’un primer moment al servei dels seus usuaris i usuàries, amb qui ens vam reunir per ajustar el disseny a les seves necessitats.

El nou equipament municipal preten adaptar-se a la climatologia local, amb clima Mediterrani i fort vent de Mestral, adequar-se a l’entorn característic del solar, ubicat en un lloc privilegiat, entre el nucli antic i l’eixampla del municipi, resoldre la complexitat del programa, que inclou tres entitats clarament diferenciades però que, tanmateix, comparteixen accessos, serveis i instal·lacions, i, finalment, crear un espai a l’aire lliure que es converteixi en una part més del programa, una plaça cívica oberta a la ciutadania.

L’artista Lourdes Fisa va fer una intervenció en el vestíbul de l’edifici per posar en valor la figura de Blanca d’Anjou i el seu paper clau en l’origen de l’Hospital del Coll de Balaguer.

El programa es divideix en les següents àrees: Mitjans de Comunicació, Casal d’Entitats i Casal de Joves. També es preveuen els espais comuns necessaris pel correcte ús de l’edifici com són l’accés general, els serveis i les instal·lacions. Els Mitjans de Comunicació es col·loquen a la mitgera Nord-Est, formant un volum de planta baixa més planta pis, i el Casal d’Entitats i el Casal de Joves, es col·loquen seguint l’alineació dels carrers Baix Camp i de les Escoles, formant un volum de planta baixa més dues plantes pis en forma d’ “L”. L’edifici resol la complexitat del programa a partir d’un vestíbul general a doble alçada que organitza els diferents espais i ordena les circulacions.

Amb la disposició del programa formant un edifici en forma d’ “U”, s’aconsegueix alliberar un espai lliure orientat a Sud-Est, una plaça cívica oberta a la ciutadania. Al voltant d’aquest espai es produeixen els accessos a l’edifici i s’articulen les circulacions. La façana d’aquesta plaça arriba a terra a través d’una gran vidriera que relaciona els espais interiors amb l’exterior, sense transicions, per remarcar el caràcter obert dels espais i la voluntat del programa d’estendre’s cap a l’exterior. Això passa al vestíbul, façana Sud-Est, a la sala d’actes, a la façana Nord-Oest i a la zona d’espera dels mitjans de comunicació, a la façana Sud-Oest. Una gran obertura a la façana Sud-Est remarca l’entrada i les circulacions verticals que es produeixen a l’interior de l’edifici.

El projecte va ser primer premi en el concurs d'idees organitzat per l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i tercer premi 3 Diamantes que otorga Mitsubishi Electric.

L’encàrrec va incloure la creació i el desenvolupament del logotip, el projecte de senyalística i el projecte de mobiliari.

DADES GENERALS

Ubicació: L’Hospitalet de l’Infant
Data: 2017
Autors: Roser Ollé, Jordi Carreras
Constructora: ACSA Sorigué

CATEGORIA

Obra nova
Equipament cultural

COL·LABORADORS

Estructura: Eskubi-Turró Arquitectes
Instal·lacions: Quadrifoli SL
Senyalística: Think

Intervenció artística: Lourdes Fisa

Director d’execució: Teresa Arnal
Imatges virtuals: Ikokora
Fotografies: Guifré de Peray i Francesc Garreta

Altres projectes

Category
Equipaments culturals i esportius, Obra nova