Casa a Palau-solità i Plegamans

About This Project

Casa saludable i eficient energèticament basada en la construcció bioclimàtica, amb l’ús de materials ecològics i un consum quasi nul de calefacció i refrigeració.

L’arquitectura bioclimàtica estudia el clima de la zona on es construirà l’habitatge. Es tenen en compte els dies de sol, de pluja i l’entorn immediat, entre molts altres factors. A partir dels resultats d’aquests estudis previs es determina la seva orientació i el seu disseny. També utilitza materials i sistemes constructius d’alta qualitat i respectuosos amb el medi ambient.

En resulta una casa funcional i acollidora, amb un mínim consum d’energia i un menor impacte ambiental.

Les cases passives es dissenyen pensant des d’un bon començament en l’eficiència energètica. La seva construcció garanteix un baix consum energètic, un gran respecte al medi ambient i, a nivell econòmic, un important estalvi a final de mes.

Tenen tres característiques principals. La primera és que els materials de tancament tenen una excel·lent qualitat tèrmica. Parets, cobertes, portes i finestres són súper aïllants. La segona característica és que per escalfar s’utilitza la calor del sol, la que generen els propis ocupants de la casa i els dispositius domèstics. I la tercera i última, que es minimitzen les pèrdues per ventilació amb un sistema controlat amb recuperació de calor.

La construcció en fusta aposta per la sostenibilitat i la industrialització. Es tracta d’un material que respecta el medi ambient, és natural i renovable, i es caracteritza per ser el que consumeix menys energia al llarg del seu cicle de vida. La certificació PEFC garanteix que el seu origen és de boscos controlats i sostenibles.

La fusta ofereix garanties de resistència estructural, resistència al foc, una gran durabilitat i qualitat, sempre que s’instal·li en les condicions adequades i seguint una bona execució. També cal destacar que es tracta d’ un material que aporta un gran aïllament i un molt bon confort acústic.

A totes les seves bondats, cal afegir que la feina a taller permet la rapidesa i precisió en el muntatge i que es redueixen considerablement els terminis d’execució

Al tractar-se d’una obra nova, que plantegem de zero, ens permet adequar la casa a les necessitats de la família, respectant espais d’intimitat per a la parella i cadascun dels fills, i a la vegada disposar d'espais de relació entre ells i altres familiars i amics.

El projecte planteja portar la casa al fons del solar, per guanyar el major jardí possible.

Pel que fa la distribució d’espais interiors, s’han ubicat a la part Nord el garatge i tots els serveis (rentadora, magatzems i instal·lacions) i a la part Sud les habitacions i zones de vida en comú. Es planteja també un porxo a la part davantera, que esdevé una estança més de l’habitatge.

Les zones comunes, cuina i menjador, son a la planta baixa, amb una suite destinada al matrimoni, amb vestidor, bany  i habitació,  i a la planta alta s’hi ubiquen les 3 habitacions pels fills i un espai comú que fa a la vegada de distribuïdor i estudi.

Pel que fa al disseny exterior de la casa, es projecta un sòcol de pedra natural, la part superior de la façana amb un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) acabat amb estuc, i una coberta verda.

DADES GENERALS

Ubicació: Palau-solità i Plegamans
Data: 2020
Autors: Roser Ollé, Jordi Carreras

CATEGORIA

Obra nova
Habitatge

COL·LABORADORS

Estructura: Culleré-Rendé
Instal·lacions: Culleré-Rendé
Imatges virtuals: Colana

Altres projectes

Category
Habitatge, Obra nova