fbpx

El descans i la regeneració cel·lular

El descans i la regeneració cel·lular

Passem una tercera part de la nostra vida dormint. És just quan agafem el son que el nostre cos es recupera i es restaura. Ho fa a través de les diferents fases del cicle del son. S’inicien processos de regeneració cel·lular (la pell es regenera per exemple), i de segregació d’hormones (serotonina per dormir i cortisol per despertar-nos). L’hormona del creixement, important en nens i adolescents, se segrega durant el son i també té lloc el procés de neteja de toxines, que s’eliminen mentre dormim. Els processos cognitius es produeixen a la nit (consolidació dels records, memòria i aprenentatge). És just d’aquí d’on surt aquella expressió popular “ho consultaré amb el coixí”.

Per tot això, dormir les hores suficients i fer-ho bé és fonamental per la nostra salut i el nostre benestar. Si dormim correctament, la memòria millora, el sistema immunològic s’enforteix, la pressió sanguínia baixa, la inflamació en el cos es redueix, la concentració i la capacitat mental millora, i disposem de més energia i ens notem de més bon humor. Una bona qualitat del son també ajuda a mantenir un pes saludable.

[blockquote text=”Crea una rutina relaxant abans d’anar al llit amb activitats que calmin cos i ment. Recorda que abans d’anar a dormir, res de mòbil ni tauletes! La llum blava que desprenen aquestes pantalles redueix la melatonina, l’hormona de la son, cosa que pot provocar insomni.
Per aconseguir una bona higiene del son, és necessari portar un ritme de vida regular mantenint horaris estables de son i menjars, ajustats per aprofitar els cicles de llum. També fer esport i portar un estil de vida actiu, evitar menjars pesats i begudes estimulants, sobretot abans d’anar a dormir.” show_quote_icon=”no”]

Les característiques de l’habitació on dormim també afecten directament el nostre descans. Disseny, sistemes constructius, instal·lacions, materials i acabats, influeixen en el nostre benestar de la mateixa manera que ho fa seguir una alimentació neta, practicar exercici físic regular o portar un estil de vida saludable. En els nostres projectes tenim en compte aquests i altres determinants de salut. Dissenyem i construïm espais amplis, lluminosos i ben ventilats. També apostatem per materials i acabats naturals.

Ho fem garantint la màxima qualitat de l’ambient interior a través de l’estudi de diferents paràmetres físics, químics i biològics. Els paràmetres físics que examinem són la humitat i la temperatura. Els químics són el diòxid de carboni, els compostos orgànics volàtils i els formaldehids, entre molts d’altres. Els biològics són els al·lèrgens, els àcars de la pols i els fongs. També estudiem la il·luminació, l’acústica, la radioctivitat, les alteracions tel·lúriques i geofísiques i els camps magnètics d’alta i baixa freqüència.⠀

A través del projecte de reforma transformem la teva habitació en l’espai més íntim de tota la casa. El que reflexa més la teva personalitat i l’encarregat de convidar-te a la relaxació prèvia a un son reparador. Convertim el teu dormitori en el teu temple, que t’indueixi al son amb un ambient tranquil i una llum tènue que convidi a relaxar-te. Escollim un bon matalàs i un bon coixí. Busquem un llenguatge formal tranquil, sense gaires distraccions a través d’espais diàfans i formes clares. Cuidem la il·luminació per regalar-te una atmosfera íntima i acollidora i treballem amb una gama de colors suaus i materials naturals que t’aportin benestar i calidesa.

El son compleix un paper molt important en el nostre metabolisme, en el nostre sistema immunològic, en l’estat d’ànim, en la memòria i en l’aprenentatge. El no dormir adequadament pot comportar que sorgeixin complicacions endocrines, metabòliques, psicològiques, immunològiques i psicomotores. Cada vegada més es considera el mal son com un desencadenant o risc per determinats trastorns neurològics, com ictus, Parkinson, Alzheimer o diverses malalties neuromusculars. En definitiva, no dormir adequadament és un problema de salut.

Segons les dades de la Societat Espanyola de Neurología (SEN), aproximadament el 20-25% de la població infantil pateix algun tipus de trastorn del son i entre un 20 i un 48% de la població adulta pateix, en algun moment de la seva vida, dificultats per iniciar o mantenir el son. A més, almenys un 10% de la població pateix algun trastorn del son crònic i greu, el que suposaria més de 4 milions de persones al país.

Tot i que existeixen més d’un centenar de trastorns del son, l’insomni és el que preval més (20-30%), seguit del síndrome de les cames inquietes (5%) i del síndrome d’apnees-hipoapnees del son (4-5%).

No Comments

Post A Comment