10 gen. El descans i la regeneració cel·lular
Passem una tercera part de la nostra vida dormint. És just quan agafem el son que el nostre cos es recupera i es restaura. Ho fa a través de les diferents fases del cicle del son. S’inicien processos de regeneració cel·lular (la pell es regenera per exemple), i de segregació d’hormones (serotonina per dormir i cortisol per despertar-nos). L’hormona del creixement, important en nens i adolescents, se segrega durant el son i també té lloc el procés de neteja de toxines, que s’eliminen mentre dormim. Els processos cognitius es produeixen a la nit (consolidació dels records, memòria i aprenentatge). És just d’aquí d’on surt aquella expressió popular “ho consultaré amb el coixí”.
Per tot això, dormir les hores suficients i fer-ho bé és fonamental per la nostra salut i el nostre benestar. Si dormim correctament, la memòria millora, el sistema immunològic s’enforteix, la pressió sanguínia baixa, la inflamació en el cos es redueix, la concentració i la capacitat mental millora, i disposem de més energia i ens notem de més bon humor. Una bona qualitat del son també ajuda a mantenir un pes saludable.
Per aconseguir una bona higiene del son, és necessari portar un ritme de vida regular mantenint horaris estables de son i menjars, ajustats per aprofitar els cicles de llum. També fer esport i portar un estil de vida actiu, evitar menjars pesats i begudes estimulants, sobretot abans d’anar a dormir.” show_quote_icon=”no”]
Les característiques de l’habitació on dormim també afecten directament el nostre descans. Disseny, sistemes constructius, instal·lacions, materials i acabats, influeixen en el nostre benestar de la mateixa manera que ho fa seguir una alimentació neta, practicar exercici físic regular o portar un estil de vida saludable. En els nostres projectes tenim en compte aquests i altres determinants de salut. Dissenyem i construïm espais amplis, lluminosos i ben ventilats. També apostatem per materials i acabats naturals.
Ho fem garantint la màxima qualitat de l’ambient interior a través de l’estudi de diferents paràmetres físics, químics i biològics. Els paràmetres físics que examinem són la humitat i la temperatura. Els químics són el diòxid de carboni, els compostos orgànics volàtils i els formaldehids, entre molts d’altres. Els biològics són els al·lèrgens, els àcars de la pols i els fongs. També estudiem la il·luminació, l’acústica, la radioctivitat, les alteracions tel·lúriques i geofísiques i els camps magnètics d’alta i baixa freqüència.⠀
A través del projecte de reforma transformem la teva habitació en l’espai més íntim de tota la casa. El que reflexa més la teva personalitat i l’encarregat de convidar-te a la relaxació prèvia a un son reparador. Convertim el teu dormitori en el teu temple, que t’indueixi al son amb un ambient tranquil i una llum tènue que convidi a relaxar-te. Escollim un bon matalàs i un bon coixí. Busquem un llenguatge formal tranquil, sense gaires distraccions a través d’espais diàfans i formes clares. Cuidem la il·luminació per regalar-te una atmosfera íntima i acollidora i treballem amb una gama de colors suaus i materials naturals que t’aportin benestar i calidesa.
El son compleix un paper molt important en el nostre metabolisme, en el nostre sistema immunològic, en l’estat d’ànim, en la memòria i en l’aprenentatge. El no dormir adequadament pot comportar que sorgeixin complicacions endocrines, metabòliques, psicològiques, immunològiques i psicomotores. Cada vegada més es considera el mal son com un desencadenant o risc per determinats trastorns neurològics, com ictus, Parkinson, Alzheimer o diverses malalties neuromusculars. En definitiva, no dormir adequadament és un problema de salut.
Segons les dades de la Societat Espanyola de Neurología (SEN), aproximadament el 20-25% de la població infantil pateix algun tipus de trastorn del son i entre un 20 i un 48% de la població adulta pateix, en algun moment de la seva vida, dificultats per iniciar o mantenir el son. A més, almenys un 10% de la població pateix algun trastorn del son crònic i greu, el que suposaria més de 4 milions de persones al país.
Tot i que existeixen més d’un centenar de trastorns del son, l’insomni és el que preval més (20-30%), seguit del síndrome de les cames inquietes (5%) i del síndrome d’apnees-hipoapnees del son (4-5%).
No Comments